Magträning är ett av de mest mytomspunna fälten när det kommer till träning. Vi kan börja med att reda ut något vi hoppas att alla redan vet: det går inte att punktförbränna fett. Oavsett hur många situps du gör är det fortfarande ditt kaloriintag som styr över bilringarna. Tvärtom kan det till och med vara så att en vältränad bålmuskulatur ger ett visuellt sett större magparti. Precis som alla andra muskler tar de plats och ökar din kroppsvolym. Till skillnad från fett är det dock inget du ska vara rädd för, utan muskler är alltid bra att ha.

 

En annan vanlig myt som cirkulerar främst bland styrkelyftare är att man inte behöver specialträna bålen om man bara gör sina squats och marklyft. Även detta är fel och det omvända förhållandet råder. Om du lägger lite tid varje pass på att träna dina magmuskler är det snarare så att din styrka även i baslyften kommer öka. En stark bål är nyckeln till det mesta när det kommer till styrkelyft.

Bra magövningar för nybörjare

Grunden till all magträning är situps eller crunches. Om du är ny på magträning är det här du ska börja. Efter det kan du lägga på olika typer av benlyft. Ligg raklång på marken och lyft sedan dina raka ben mot taket. När det börjar bli för lätt kan du lägga på sneda benlyft, låta en kompis agera motstånd eller lägga på vikt. Då har du antingen fotledsvikter, eller så kan du hålla ett par hantlar eller kettlebells på raka armar för att göra övningen svårare.

En annan klassiker är plankan som ger bra statisk träning för magmusklerna och ökar din muskeluthållighet. Du ställer dig helt enkelt i en armhävningsposition, fast med underarmarna i marken. Sen håller du så länge som du orkar utan att tappa spänningen i kroppen.

Avancerade magövningar

När du väl bemästrat dessa övningar är det dags för de avancerade. Du kan med fördel skaffa dig en särskild Waist trainer och använda när du gör någon av dessa. Det kommer verkligen maximera din träning. En av de tyngsta övningarna är maghjulet, i alla fall om du gör den fullt ut korrekt. Men vi rekommenderar att du börjar från knästående.

En annan riktig magdödare är benlyft i en pull up-bar. Då hänger du med raka armar och gör benlyft. Börja med att bara lyfta i midjehöjd och försök få progression genom att gradvis arbeta dig upp till en toe to bar där tårna rör stången. Den här kan givetvis göras ännu tyngre genom att du använder dig av ett viktbälte.