Det finns många olika typer av plastikkirurgi och ingrepp som mer eller mindre påverkar vår vardag under läkningsprocessen. Frågan huruvida du kan träna eller ej efter att ha genomgått en sådan här operation är viktig att ställa, och vi ska göra vårt bästa för att svara på den.

 

Typ av ingrepp och träningsform

 

Det finns två sidor i frågan kring plastikkirurgi och träning. Dels vilken typ av ingrepp det är du har gjort och dels vilken typ av träning det är du vill utföra. Alla typer av operationer utsätter din kropp för stress, och det tar tid för den att anpassa sig och läka så att du kan återgå till en normal vardag igen. Under läkningsprocessen behöver du vara extra försiktig med vilka påfrestningar du utsätter din kropp för, men har du enbart gjort ett mindre ingrepp finns det mer rörelse och träning du kan utföra. Är det en större operation som har gjorts är det viktigt att du pratar med din läkare om vilken träning du kan göra och vad du bör undvika. Är du klient hos exempelvis Citadellkliniken kan du känna dig trygg i deras kunskap och erfarenhet och därmed även deras svar på alla dina frågor. Men över lag kan sägas att så fort du gjort ett lite större ingrepp, som inbegriper muskler du normalt använder under din träning, behöver du vara väldigt försiktig en tid efter ingreppet. Det är betydligt bättre att vara försiktig och ta det lugnt än att riskera att förstöra något inuti kroppen på grund av för hård träning.

 

Återintroducera träningen långsamt

Oavsett när du börjar med rörelse och träning igen bör du ta det långsamt och eventuellt hitta någon form av övergångsträning om du vill komma tillbaka till hårdare och intensivare varianter vartefter. Tänk mjuka rörelser som yoga eller qigong för att sakta vänja kroppen vid olika typer av rörelser och belastning igen. Ha kontinuerlig kontakt med din läkare och var uppmärksam på hur din kropp känns och vad den säger till dig. Kommer du tillbaka sakta kommer du snart vara tillbaka i dina gamla, härliga och svettiga träningsvanor igen.