Kolhydrater är ett mycket viktigt bränsle för kroppen i samband med träning. En väldigt bra källa till kolhydrater är pasta. Om du vill kolla in olika pastasorter och få inspiration till nya maträtter ska du kolla in Barilla.com där du kan hitta allt sådant och mer därtill. De har ett flertal pastasorter och andra produkter i sitt sortiment. Pasta är en perfekt om du vill kolhydratladda inför en tävling eller en större prestation. Kolhydrater och fett är de två viktigaste energikällorna för kroppen i samband med träning. När du tränar intensivt och tävlar är kolhydrater det absolut viktigaste bränslet.

 

Det är individuellt hur mycket kolhydrater som behövs

Kolhydrater stannar och lagras i kroppen som glykogen i ibland annat levern och musklerna. Att ha ett tillräckligt stort muskelglykogenlager är extra viktigt för personer som idrottar och tränar mycket. Forskning indikerar att muskelns aktiveringssignaler blir bättre om det finns tillräckligt med muskelglykogen. En person som är vältränad använder relativt mindre kolhydrater och lite mer fett vid träning jämfört med en otränad person som genomför samma typ av träning. En vältränad person kommer ändå att förbränna lika mycket kolhydrater som en otränad person eftersom en vältränad person arbetar med en högre intensitet. Hur mycket kolhydrater en person behöver tillföra kroppen är högst individuellt. Det är därför viktigt att hitta en individuell strategi för att optimera intaget av kolhydrater. Mycket beror också vilken typ av prestation du ska göra. Det är inte bara musklerna som behöver kolhydrater utan även hjärnan.

Kroppen behöver kolhydrater

Kolhydrater har de senaste åren fått oförtjänt dåligt rykte men sanningen är den att du behöver kolhydratrika livsmedel. Det är för att inte riskera att få för lite av de vitaminer och mineraler som finns i den typen av livsmedel. Däremot ska du försöka att minimera intaget att energitäta livsmedel som kakor och godis eftersom de ger väldigt dålig mättnad och det är stor risk att du får i dig mer energi än du behöver.

Kolhydrater kan öka prestationen under träning och tävling

Kolhydrater som tillförs under själva träningen kan ge ökad träningskapacitet och förbättra prestationen. Därför brukar många som tävlar i konditionsidrotter fylla på med snabba kolhydrater under tiden tävlingen pågår.