Tränar du mycket och svettas du extremt mycket både innan, under och efter träning? Det kan vara hyperhidros som innebär att du lider av överdrivna svettningar. Normalt svettas man mer ju mer man tränar, detta för att kroppen vänjer sig men också för att man vanligtvis fyller på med mer vatten. Om du tycker att du svettas onödigt mycket kan det vara bra att kolla upp det och ta itu med problemet.

 

Var svettas du mer?

 

Om du lider av hyperhidros så svettas du mer över hela kroppen men framför allt kan det vara i armhålorna, i handflatorna, på fötterna eller i ljumskarna. Detta för att vi har fler svettkörtlar just där. Även när du inte tränar kommer du alltså svettas och i värsta fall få svettfläckar på kläderna.

 

Vid träning så kommer kroppens svettkörtlar att vänja sig vid att producera mer svett ju mer du rör på dig. Att svettas är nämligen kroppens sätt att bli nedkyld för att skydda sig, så ju mer du tränar desto mer kommer du att producera svett. Men när du inte vet vad som är vad kan det bli lite knepigt. Ett första steg är naturligtvis att göra en bedömning hos läkare om du misstänker att dina svettkörtlar överproducerar även när du är i vila. Har du hyperhidros i familjen så kan det vara troligt att du ärvt det. Du kan dock få hyperhidros i senare ålder trots att du tidigare inte upplevt det.

Tänk på att inte sluta träna bara för att du har överdriven svettning. Det är viktigt att röra på sig och må bra.

Se till att hålla dig fräsch

Bara för att du svettas ordentligt även om du redan har duschat två gånger per dag så ska du inte sluta med att tvätta dig. Du kanske tänker på att det inte spelar någon roll men ju renare du känner dig desto lättare blir det att leva med hyperhidros. Investera i ett mysigt badrum med en dusch med vikbara duschväggar eller sätt in ett badkar för att höja mysfaktorn varje gång du tvättar dig. Placera några fina ljus i fönstret i badrummet eller sätt några doftpinnar på badrumsskåpet. Allt för att omge dig med fräscha dofter.

Att köpa en riktigt bra antiperspirant är också ett bra tips. Visst ska du inte dölja svettlukten med andra dofter som de gjorde på 1700-talet, men att använda väldoftande antiperspiranter och bodylotions efter en dusch kan åtminstone göra så du känner dig fräschare. Tänk på att köpa en antiperspirant och inte en deodorant. Den sistnämnda motverkar inte svettningar utan är mer av den sorten att den bara döljer lukt.

Injektionsbehandlingar mot hyperhidros

Du kan behandla överdriven svettning med botox. Du kanske trodde att botox enbart var mot rynkor men där hade du fel. Botox kan även användas mot inkontinens och migrän. Det botox gör är att blockera svettkörtlarna under den tiden det är verksamt, det vill säga 6-8 månader, innan det är dags att göra en ny injektionsbehandling. Behandlingen går till som så att du får små injektioner i det drabbade området och du märker resultat omgående. Det är en säker och effektiv metod.