TräningsredskapTräningsredskap

Kost och kosttillskottKost och kosttillskott

Att träna hemma eller på gym

Träning är viktigt för vår hälsa, vilket vi idag är mer medvetna om än vad vi någonsin har varit. När man tränar blir man glad, pigg, stark och frisk. Men många kan tro att träning behöver vara något som kostar mycket eller är jobbigt och tråkigt, men så är det inte. Om man hittar den träningsform som passar bäst så blir det roligt att träna. Det gäller bara att testa sig fram tills man hittar det som funkar.

Träning hemma

Det finns många olika träningsformer att välja bland, man kan välja allt ifrån olika sporter och dans till styrketräning på gym. Men för att träna måste man inte alltid ha tillgång till ett gym utan man kan också träna hemma.

Det finns många övningar idag som är anpassade för ett träningsupplägg som görs hemma och därför är det nu mycket enklare att välja att göra det hemma.

För att kunna träna hemma behöver man inte så mycket mer än sköna träningskläder och energi. Det finns många olika övningar man kan använda sig av och dessa går att hitta på YouTube och andra hemsidor.

Ibland kan man behöva köpa till några få redskap så som hantlar, vikter och yogamatta men många gånger kan man även använda sig av vattenflaskor och mjölkpaket istället för vikter. Att träna hemma är lättare än man kan tro.

Fördelar med att träna på ett gym

Även om det är billigare och bekvämare att träna hemma så finns det många som känner att det inte är tillräckligt. Man kanske känner att man behöver komma till en annan miljö än hemmet och jobbet, eller att man vill kunna träna med riktigt tunga redskap och vikter. Vissa får även mer energi och tränar bättre av att befinna sig i en miljö som representerar träning, som ett gym gör. I dessa fall är det bra att träna på gym.

På ett gym har man tillgång till alla olika vikter, maskiner och redskap och dessutom kan man alltid få hjälp och råd av personal eller andra som också tränar.

Många gym kan även erbjuda olika sorters gruppträningar så som dans, aerobics, yoga, boxning, bodypump och mycket annat. I och med detta får man även en större variation att välja mellan när man tränar. På det här sättet får man också chansen att kombinera både styrketräning och kondition med yoga, dans och mycket annat.

Det finns både fördelar och nackdelar med att träna hemma eller på ett gym, det gäller bara att känna av vad man tycker passar bäst och göra det som är roligast. För att orka träna flera dagar i veckan är det viktigt att träningen blir något kul och något som man ser framemot att göra!

Så påverkar träning hälsan

Det finns många fördelar med att träna och den allra största fördelen är hur bra träning är för hälsan. Att människan behöver motion för att hålla sig stark och frisk har man länge vetat. Men hur stor påverkan det egentligen har på kroppens fysiska och mentala hälsa visste man inte innan.

Studier och forskning har visat fantastiska resultat när det kommer till träning.

Hälsoeffekterna av träning och motion är många. Det hjälper till med att förebygga många sjukdomar och i vissa fall kan man även bli frisk ifrån vissa sjukdomar genom motion.

Då träning ökar plus, fettförbränning och cellförnyelsen påverkas kroppen av detta väldigt positivt och bidrar till att människor blir friskare.

Genom en ökad fettförbränning minskar även blodfettet och det i sin tur leder till en minskad risk för stroke, hjärt- och kärlsjukdomar.

Träningen hjälper även mot diabetes typ 2, det är både förebyggande och man har även en stor chans att bli frisk från diabetes typ 2 med träning. Detta beror på att blodfetter och blodsocker sjunker när man tränar. Träning och motion förebygger även benskörhet eftersom cellförnyelsen ökar och detta bidrar till att kroppen då kan bygga upp nya benceller som stärker skelettet.

Träning, en bra medicin mot psykisk ohälsa

Det är många som idag lider av psykisk ohälsa. Att detta blir så vanligt kan bero på att vi lever stressiga liv och att man inte alltid hinner återhämta sig när man behöver det.

Att leva med psykisk ohälsa kan vara väldigt jobbigt och påverka livet i många aspekter, därför är det bra att hitta något som förebygger och hjälper till mot detta.

Studier har visat att träning hjälper mot depression, ångest, utbrändhet och stress. När man tränar släpper kroppen på stress och istället börjar kroppen att producera lyckohormoner. Dessa hormoner har stor betydelse för den mentala hälsan och man blir piggare och gladare. Träning bidrar till att man blir mer avslappnad och kan stressa ner, vilket har en stor betydelse för den betala hälsan.

Dessutom hjälper träningen med att trötta ut kroppen och hjärnan vilket bidrar till att den inte längre har energi nog för att kunna övertänka. När hjärnan inte längre har energi för att övertänka så blir det lättare att slappna av och komma bort från sin ångest. Studier har även visat att hjärnan stärks och man minskar risken för att drabbas av demens när man tränar.

Crossfit

En väldigt populär träningsform som man har hört mycket om under de senaste åren är Crossfit. Det är en rolig och varierande träningsform som passar perfekt för en riktigt aktiv livsstil eftersom syftet med crossfit är en optimalt bred fysisk förmåga.

Crossfit är en mix av konditionsträning, tyngdlyftning och gymnastik.

Träningsformen kommer ursprungligen från USA och har slagit igenom stort inom träningsvärlden. Med hjälp av Crossfit tränar man hela kroppen samtidigt och kombinerar kondition med styrketräning. Detta gör träningen mer effektiv och man behöver inte välja att endast jobba på sin styrka eller kondition.

Det är en träningsform som kan göras både inomhus och utomhus då det enda man egentligen behöver är några vikter att kasta runt eller flytta på och en stor yta för att kunna röra sig.

Så går ett pass till

Varje Crossfit pass varierar, ena passet kan det vara mycket styrka medan det andra är mer kondition. Crossfit handlar om att göra övningar som stärker muskler och kondition. Allt görs i väldigt snabba rörelser och passen består av olika stationer.

Varje station har en övning och oftast är man två eller fler på varje station. I och med att det är en gruppträning så blir det också roligare att träna crossfit.

Man är flera energiska och likasinnade personer på ett träningspass och det här skapar en mycket roligare atmosfär.

Crossfit passar perfekt om man är ute efter att höja pulsen ordentligt, samtidigt som man får jobba på sin styrka. Det är en rolig och varierande träningsform och av den anledningen har Crossfit blivit en stor hit världen över. Att träna Crossfit är effektivt, spännande och utmanande, det passar perfekt för dig som söker en aktiv livsstil och inte riktgt vet hur du ska sätta igång!

Så väljer du rätt träningskläder

När man ska träna är det viktigt att ha bekväma kläder som man fritt kan röra sig i. Med ett hav av olika märken och kläder kan det vara svårt att välja. Vid val av träningskläder är det viktigt att fundera över sina behov och träningsform.

Om man ska ha träningskläder som ska passa för styrketräning bör man tänka på att det ska vara luftigt och stretchigt så att man kan röra sig fritt. Kläderna kan vara både lösa och åtsittande, det gäller bara att känna av vad man känner sig bekväm i.

Går man däremot på danspass eller yoga behöver man då ha kläder som inte är i vägen. Lösa kläder kan vara i vägen när man ska röra på sig. Därför passar det bättre med mer åtsittande kläder.

Oavsett vilken träningsform man ska ha sina kläder till är det väldigt bra att välja kläder som är gjorda i material som andas. Detta bidrar till att man svettas mindre och kan också känna sig mer bekväm på gymmet.

Valet av träningskläder beror också på om man ska träna inomhus eller utomhus. Tränar man utomhus kan man då behöva varmare och mer vattenresistenta kläder, vilket man inte har samma behov av om man tränar inomhus!

Träningsredskapen som förvandlar ditt hem till ett gym

Man behöver inte alltid gå på gym för att träna. Det går lika bra att träna hemma, det enda som behövs är en mindre yta att röra sig på och några få redskap.

Med några få steg kan man förvandla sitt hem till ett gym. Det behöver inte ta så mycket plats och man behöver inte alltid heller ha maskiner eller sådant.

Idag kan man hitta träningsredskap att köpa lite överallt och det kostar inte heller så mycket som man kan tro.

Med hjälp av en yoga matta, gummiband och några vikter och hantlar kan man skapa sig en egen träningsstudio hemma. Det är enkelt att plocka undan och förvara under sängen eller i garderoben, vilket innebär att man inte måste ha en yta som alltid är uppdukad för träning. Idag kan man hitta hundratals olika övningar på nätet.

Med några få redskap och övningar har man allt man behöver för att kunna träna hemma.

Det här är ett väldigt smidigt och bra alternativ om man inte gillar att gå på gym. På det här sättet kan man träna när man vill på ett bekvämt sätt i sitt egna hem.

Att äta rätt när man tränar

Kost och träning är något som går hand i hand. För att träningen ska kunna ge resultat och bli så effektiv som möjligt är det viktigt att man även äter rätt.

Det gäller att få i sig alla vitaminer, mineraler och protein som kroppen behöver för att kunna bygga muskler och för att kunna återhämta sig efter ett pass.

Om kroppen ska orka med träning är det viktigt att man får i sig all näring som behövs. Äter man dåligt kommer kroppen inte att kunna bygga muskler och man kan till och med lagra fett.

Därför är det avgörande att ha en bra kostplan när man tränar.

Om syftet med träningen är viktminskning så måste man äta. Många kan tro att nyckeln till viktnedgång är att äta mindre. Men äter man inte tillräckligt kommer kroppen istället att hamna i svält läge och börja lagra fett. Då blir det tvärtom än det resultatet man önskar sig.

Är syftet med träningen istället att bygga muskler så är det även då avgörande att man äter rätt. Det gäller att äta flera gånger om dagen och att få i sig mycket protein och näring för att kroppen ska kunna bygga upp muskler. Äter man inte rätt kommer kroppen inte att ha den förmåga som krävs för att bygga muskler och då kommer man inte att uppnå resultatet man önskar.

Kroppen behöver näring för att kunna ha den energi som krävs för att orka träna och röra på sig, därför är kosten väldigt avgörande!

Kosttillskott och vitaminer

Många kan tro att man får i sig all näring och vitaminer som kroppen behöver genom att äta rätt kost. Men det är inte alltid tillräckligt. Detta beror på att man inte kan äta så mycket av allting som kroppen behöver varje dag. Dessutom är våra råvaror mindre vitaminrika idag än förr vilket gör oss mer beroende av vitaminer och kosttillskott.

Genom att ta kosttillskott och vitaminer ger man kroppen den extra boosten som behövs för att kunna få all näring som man behöver. Därför är det viktigt med vitaminer och kosttillskott.

Vissa mineraler och vitaminer kan vara svårt att få i sig via mat och dryck, därför är människor beroende av kosttillskott för att kunna uppnå en god hälsa. Många kan tro att vitaminer och kosttillskott endast är för dem som tränar mycket, men så är det inte. Alla behöver få i sig rätt mängd av näring, vitaminer och mineraler för att kroppen ska kunna fungera så bra som möjligt.

Vitamin- och näringsbrist kan leda till kramper, ledbesvär, huvudvärk, nedstämdhet, trötthet och mycket annat. Men att endast ta kosttillskott räcker inte heller, utan det ska kombineras med en bra kost.

Vid frågor och funderingar kan ni använda er av kontaktformuläret här nedan!

Träning, träningsredskap, vitaminer, kost och kosttillskottTräning, träningsredskap, vitaminer, kost och kosttillskott