Att lida av muntorrhet kan vara väldigt besvärligt. Oftast märker man av muntorrheten extra mycket när man utför fysiska aktiviteter, vilket kan bli så handikappande att man inte kan utföra aktiviteterna utan att dricka massor med vatten under tiden. Men det finns sätt att underlätta muntorrheten.

 

Vad beror muntorrhet på?

 

Muntorrhet drabbar oftast äldre som äter mediciner då muntorrhet är en vanlig biverkning av olika mediciner. Hos friska människor är muntorrhet ovanligt och när den uppstår beror den oftast på ett för litet intag av vätska. Muntorrhet kan även uppkomma i samband med nervositet, men det är bara ett tillfälligt tillstånd som inte är något att oroa sig över. Det finns även ett syndrom som heter Sjögrens syndrom som bidrar till muntorrhet hos (till synes) friska människor.

Behandla muntorrhet

Muntorrhet kan vara handikappande speciellt under ett träningspass, men det finns flera sätt att behandla muntorrhet på. Det gäller dock att först reda ut orsaken för att kunna sätta in rätt behandling. Vanliga behandlingar är bland annat att ta bort medicin som orsakar muntorrhet, att ha koll på vätskebalanserna i kroppen, att suga på salivstimulerande tabletter eller att undvika det som bidrar till muntorrhet. Alkohol kan göra att man får muntorrhet och genom att undvika alkohol eller dricka betydligt mindre mängder får man bukt med problemet.

Om muntorrhet förblir obehandlat finns det risk för komplikationer. Munnens saliv har många funktioner, som att hålla munnen frisk och fräsch, att hjälpa till med matsmältningen och att hålla tänderna fria från bakterier. Med andra ord finns det många andra problem som kan uppstå till följd av muntorrhet.

Muntorrhet som har uppstått plötsligt bör tas på allvar. Det kan vara bra att uppsöka läkare, speciellt om egenvård inte hjälper. Då kan det finnas en bakomliggande orsak som exempelvis Sjögrens syndrom, men även cancer kan vara en orsak.