Det finns i huvudsak två anledningar till varför du tappar hår, den ena är genetisk och den andra beror på din livsstil. Om du märker att du börjar tappa mycket hår kan det alltså vara värt att se över din generella hälsa och se om du bör göra förändringar. Det är till exempel välkänt att stress har en väldigt negativ effekt på på vår hälsa, inklusive håret. Genom att börja träna regelbundet och äta mer hälsosamt kommer du förhoppningsvis se en förbättring på ditt hår. Glöm inte heller att dricka tillräckligt med vatten varje dag.

 

Uteslut genetiskt håravfall

Om du tycker att du har börjat tappa mycket hår bör du även kontakta en läkare för att utesluta att orsaken är genetisk. Det kan i själva verket handla om Alopecia areata, vilket är en sjukdom som orsakar fläckvis håravfall. I dessa fall behöver du genomgå en behandling för att få håret att börja växa igen. Nordic Hair Clinic erbjuder effektiva behandlingar som gör att du kan få ditt hår tillbaka. Om det låter intressant kan du kontakta dem för en första konsultation. Även om det rör sig om denna sjukdom bör du fortfarande leva hälsosamt för att förbättra din hårkvalitet och din generella hälsa.

Komplettera med kosttillskott

Det finns en rad olika kosttillskott som fokuserar på hud, hår och naglar. Du kan alltid komplettera med ett sådant om du vill få ge ditt hår de bästa förutsättningarna. Kom ihåg att kosttillskott inte är någon mirakelmedicin och att det fortfarande krävs en hälsosam livsstil för bäst resultat. Kosttillskott ska inte heller ses som en ersättare för en sund och bra kost. Om du är osäker på vilket kosttillskott du ska välja är det bäst att fråga i en hälsobutik.

Denna kost ska du fokusera på

Järnbrist är en av de vanligaste orsakerna till att man tappar håret, speciellt för kvinnor. Därför är det viktigt att du får i dig järn via livsmedel som kött, fågel och spenat. Protein är ytterligare en byggsten som är otroligt viktig för att håret ska hålla sig friskt och växa. Om du äter väldigt ensidigt finns risken att du inte får i dig tillräckligt med protein vilket påverkar hela din hälsa. Protein finns främst i livsmedel från djurriket men även baljväxter och spannmål. Även om du äter en växtbaserad kost kan du alltså få dig tillräckligt med protein utan att behöva ta extra kosttillskott. Du behöver även få dig i zink som har ett nära samspel med proteinerna i kroppen. Det finns också i kött och diverse mejeriprodukter.