Det finns många fördelar med att träna och den allra största fördelen är hur bra träning är för hälsan. Att människan behöver motion för att hålla sig stark och frisk har man länge vetat. Men hur stor påverkan det egentligen har på kroppens fysiska och mentala hälsa visste man inte innan.

Studier och forskning har visat fantastiska resultat när det kommer till träning.

Hälsoeffekterna av träning och motion är många. Det hjälper till med att förebygga många sjukdomar och i vissa fall kan man även bli frisk ifrån vissa sjukdomar genom motion.

Då träning ökar plus, fettförbränning och cellförnyelsen påverkas kroppen av detta väldigt positivt och bidrar till att människor blir friskare.

Genom en ökad fettförbränning minskar även blodfettet och det i sin tur leder till en minskad risk för stroke, hjärt- och kärlsjukdomar.

Träningen hjälper även mot diabetes typ 2, det är både förebyggande och man har även en stor chans att bli frisk från diabetes typ 2 med träning. Detta beror på att blodfetter och blodsocker sjunker när man tränar. Träning och motion förebygger även benskörhet eftersom cellförnyelsen ökar och detta bidrar till att kroppen då kan bygga upp nya benceller som stärker skelettet.

Träning, en bra medicin mot psykisk ohälsa

Det är många som idag lider av psykisk ohälsa. Att detta blir så vanligt kan bero på att vi lever stressiga liv och att man inte alltid hinner återhämta sig när man behöver det.

Att leva med psykisk ohälsa kan vara väldigt jobbigt och påverka livet i många aspekter, därför är det bra att hitta något som förebygger och hjälper till mot detta.

Studier har visat att träning hjälper mot depression, ångest, utbrändhet och stress. När man tränar släpper kroppen på stress och istället börjar kroppen att producera lyckohormoner. Dessa hormoner har stor betydelse för den mentala hälsan och man blir piggare och gladare. Träning bidrar till att man blir mer avslappnad och kan stressa ner, vilket har en stor betydelse för den betala hälsan.

Dessutom hjälper träningen med att trötta ut kroppen och hjärnan vilket bidrar till att den inte längre har energi nog för att kunna övertänka. När hjärnan inte längre har energi för att övertänka så blir det lättare att slappna av och komma bort från sin ångest. Studier har även visat att hjärnan stärks och man minskar risken för att drabbas av demens när man tränar.